berättande i olika former

Skrivande och föreläsningar

Jag har pluggat och jobbat som journalist, skrivit oändligt många säljtexter och en bok. Har verkat på scen, både i kultursammanhang och som moderator för stora myndighetskonferenser. Under flera år representerade jag Tillväxtverket och föreläste varje vecka för hundratals blivande företagare på Starta Företag-dagarna som då arrangerades över hela landet.
UTGIVEN PÅ BOKFÖRLAGET LANGENSKIÖLD OCH MÅNPOCKET FAKTA

Och himlen var oskyldigt blå

- en berättelse från tsunamins Khao Lak

Julen 2004 befann jag mig som turist i natursköna Khao Lak i Thailand. När tsunamin vällde in över hotellet satt jag och åt frukost med mitt sällskap. En morgon i paradiset förvandlades på en sekund till en kamp om liv och död. När vattnet till slut drog sig tillbaka ut till havs var det som att katastrofen bara fortsatte. Jag blev kvar som volontär i en vecka och förde tillsammans med andra frivilliga kampen mot tiden. Vi tog hand om svenska barn som kommit bort från sina föräldrar. Vi tog hand om chockade och skadade personer, trots att vi själva var i chock. Vi blev administratörer av myndighetsdokument för att försöka få hem drabbade. Vi blev mediernas kontakt med verkligheten.

Planen var inte att skriva en bok. När jag kom hem så kunde jag kunde knappt prata om det som hade hänt och skrivandet blev min ventil och ett sätt att hantera det jag upplevt. När Bokförlaget Langenskiöld ville publicera det jag skrev blev jag osäker. Ämnet var ju så känsligt och var det verkligen jag som skulle berätta den här historien?

Jag är oerhört glad och tacksam för att förlaget, med silkesvantar på, stöttade mig i skrivandet och sedan utgivningen av boken. Senare gavs den ut som pocket av Månpocket Fakta.

Perspektiv från Hans Rosling och Robert Eriksson

Boken har blivit användbar, inte bara för mig i min bearbetning av traumat men också i det arbete som följde efter katastrofen. Jag engagerade mig tillsammans med personer med liknande erfarenheter som jag, för att på olika sätt kunna dra erfarenheter av det hemska som hänt med syfte att förbättra räddningsinsatser och kris- beredskapen för framtiden. Vi hjälpte bland annat till att samla in material till Katastrofkommissionen som granskade regeringen och myndigheternas agerande och icke-agerande under tsunamikatastrofen 2004.

Boken är min berättelse men också ett dokument som visar några av konsekvenserna av den saktfärdiga räddningsinsatsen från Sverige. Parallellt med min historia får vi följa min mammas dagar hemma i Sverige och kampen för att försöka få svenska myndigheter att reagera och agera.

Till min stora glädje och tacksamhet skrev Hans Rosling (då professor vid internationell hälsa på Karolinska Institutet) efterordet "Att fly genom hela världen" och Robert Eriksson (då chef vid Södra Roslagens Brandförsvar och tidigare mångårigt verksam inom räddningstjänsten) efterordet "Att lära av tsunamin och andra katastrofer" till min bok.

Hans Roslings och Roberts Erikssons perspektiv på händelsen och det stöd de gav mig efter katastrofen blev en av de viktiga pusselbitarna för min läkning. En annan ovärderlig del var allt stöd jag fick från andra drabbade personer jag träffade. Vi möttes i våra erfarenheter, sörjde, skrattade och jobbade för förbättring. Till exempel ordnade vi möten och workshops på UD med ministrar och tjänstemän med syftet att lära av det som hänt och verka för förändring.

Boken finns att låna på många bibliotek runt om i Sverige och säljs numera inte i bokhandeln men finns ofta hos secondhand-nätbokhandlarna. Du kan även köpa den av mig. Givetvis blir priset ett annat vid köp av större volymer eller köp i samband med föreläsning.

Alla mina kunder får ett kostnadsfritt exemplar om de önskar - det är bara att säga till så får ni en bok!

Inbunden bok, "Och himlen var oskyldigt blå - en berättelse från tsunamins Khao Lak"

Pris: 100 kr ink moms och frakt.

och himlen var oskyldigt blå

Föreläsningar och facilitering

Jag har föreläst om mina upplevelser under tsunamikatastrofen 2004 i olika sammanhang med olika teman. Boken har kommit till nytta och varit en del av myndigheters och företags utvecklingsarbete efter katastrofen.

Exempel på föreläsningar:

  • Återkommande föreläsningar på Poppius Journalistskola på temat moral och etik inom journalistiken - kopplat till mediers arbete under tsunamikatastrofen.

  • Föreläsning vid Fonus höstkonferens där temat var att bearbeta katastrofens inverkan på företagets personal och verksamhet.

  • Föreläsningsturné på bibliotek i samband med bokens utgivning.

Utöver föreläsningarna relaterade till boken så har jag modererat stora myndighetskonferenser och föreläst som en del av mitt tidigare arbete på Tillväxtväxtverket. Då främst kring temat "Starta Företag".

Som projektledare har jag lett workshops och utvecklingsarbete och faciliterat förändringsarbete både i myndighetsvärlden och för privata företag.

Jag tar uppdrag som konferencier, moderator och föreläsare. Kontakta gärna mig i formuläret nedan om du önskar prata mer om ett sådant upplägg.


vill du veta MER OM HUR JAG KAN HJÄLPA TILL?

Skicka ditt telefonnummer till mig i formuläret så ringer jag dig

Låt oss prata förutsättningslöst om era utmaningar så kommer jag med förslag om hur jag kan hjälpa ert företag.
Namn E-post Meddelande Skicka in